Tampereen klubin sihteerin raportti vierailusta virtuaalisessa Inner Wheel Conventionissa Jaipurissa Intiassa 2021.

Kokous onnistui mallikelpoisesti ja toteutus oli näyttävä ja toimiva. Vietin ”Intiassa” runsaasti aikaa. Tutustuin Jaipuriin, Delhiin ja Varanasiin opastetuilla kierroksilla ja otin selfien Taj Mahal taustalla. Katsoin kaikki eri maista tulleet tanssiesitykset. Esitysten kirjo oli ammattilaisista vain vähän harjoiteltuihin, mukavaa katsottavaa kaikki. Suosikkini oli Etelä-Afrikan iloisella huumorilla esitetty värikäs tanssi. Valitetta-vasti alun lippuesittely jäi minulta näkemättä.  Seurasin itse kokoustakin jonkin aikaa, mutta eniten aikaa kului tutustumassa eri maiden avustuskohteisiin, joita tutkin useana päivänä. Sieltä nousi korostuneesti esiin IW maiden suuri yhteiskunnallinen ja maantieteellinen erilaisuus.

Käsityöt, ruoka, vaatteet, tavarat (mm. tietokoneet) ovat tarpeen kaikkialla, mutta erilaiset katastrofit kuten tulvat, taifuunit ja maanjäristykset ovat koskettaneet useita IW maita. Silloin on tarvittu erityisapua, jota monen monet IW-klubit ovat olleet antamassa. Yhtenä esimerkkinä viisi rakennusta (kotia) tarvikkeineen ja kalusteineen viime joulukuisen maanjäristyksen uhreille Kroatiassa, siihen lisäksi vielä IW klubien maailmanlaajuisesti keräämät 70000€ .

Useassa maassa orvot, köyhät ja vammaiset ovat pitkälti järjestöjen avun varassa ja naiset sekä lapset huonossa asemassa. Näiden ryhmien tukeminen eri tavoin oli todella monen klubin ohjelmassa. Orpokoteja ja turvataloja/koteja tuettiin, samoin koulutusta. Filippiiniläisillä oli iskulause ’Today a Reader, Tomorrow a Leader’. Naisia tuetaan työtaitojen hankkimisessa, ja Pakistan mainitsi myös lasten ja perheiden itseluotta-muksen  kasvattamisen.

Terveyteen ja sairauteen liittyivät monet avustukset, yhtenä alueena tutkimus (mm. Crohnin tauti), mutta myös konkreettinen apu: pyörätuoleja, hengitysmittareita, veripusseja, sarveiskalvoja, nenäkanyyleita, sänkyjä, täysin varustettu huone mielenterveyskuntoutujalle jne. jne. Pakistan kertoi avustavansa yhteensä tuhansia lapsia eri tavoin vuosittain keskimäärin 47000 eurolla (väkiluku n. 221 miljoonaa). Ruotsissa rotarit ja Inner Wheel yhdessä ovat jo vuosia tukeneet lääkärien ja hammaslääkärien työtä Keniassa. USA esitteli videolla 15-vuotiaan amerikkalaisen Giovannan saamaa hyvin toimivaa keinotekoista käsivartta, jonka Inner Wheel Foundation on hänelle lahjoittanut.

Erityisen huomattavana avun tarpeena useassa maassa on ollut vedensaanti. Vesitankkeja, kaivoja, putkistoja, pesupisteitä, vedenpuhdistusta ja jäteveden käsittelyä on järjestetty moneen kylään ja asumiskeskittymään erityisesti Aasiassa ja Afrikassa.

Vielä muutamia yksittäisiä poimintoja avustuskohteista. Sekä Norja että Ruotsi olivat tukeneet huumekoiri-en koulutusta ja hankintaa. Tanskan mallissa yhdistetään voimat: rahaa kerätään jäseniltä ja kukin piiri vuorollaan valitsee avustuskohteen. Isossa-Britanniassa IW oli mukana hankkeessa tamponiveron poista-miseksi, mikä onnistui. Saksassa on jo 10 vuotta kiertänyt Blue Bus, kaukaisissa kylissä viikottain käyvä nuo-risotila. Israelissa annetaan stipendejä niin juutalaisille kuin arabinuorille ja vapaaehtoisia käy juutalaisten ja arabien yhteisissä päiväkodeissa, lisäksi tuetaan yksinäisiä sotilaita. Malesiassa ja Singaporessa tuetaan siir-totyöläisiä. Nepalissa vastustetaan ihmiskauppaa ja erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. USA tukee guatemalalaista projektia, joka jakaa naisille helmirannerenkaita, joiden avulla naiset voivat pitää silmällä kuukautiskiertoa pystyäkseen viivyttämään raskautta, jotta voivat jatkaa koulunkäyntiä.  Hollannis-sa autetaan sota-alueilta tulleita traumatisoituneita lapsia. Nigerialaisilla on aikuisille suunnattu lukutaito-ohjelma. Itävalta on lahjoittanut huomattavan summan Wiener Sängerknabeneille, Italia restauroinut  vanhat urut ja ostanut köyhälle pojalle rummun.

Tässä ei todellakaan ole kaikki, mitä Inner Wheel klubit ovat viime aikoina saaneet toimeksi! Minulla on 25 vihonsivua muistiinpanoja innerwheelareiden saavutuksista maailmalla.  Virtuaalisenakin tämä kokemus oli hieno. Ehkä pääsemme isommalla joukolla mukaan International Inner Wheelin 100-vuotis-conventioniin Ison-Britannian Manchesteriin toukokuussa 2024? 

Mirja Rissanen
Inner Wheel Tampere