European Rally In Berlin 2022

Toinen Eurooppa Rally ja Symposium Berliinissä

     Stay connected

Toinen IW Eurooppa Rally ja Symposiumi pidettiin Berliinissä syykuun 9.-11. päivinä (perjantai – sunnuntai) mottona Stay Connected. Motto oli jatkumoa Rotterdamissa syyskuussa 2019 pidetyn ensimmäisen Eurooppa Rallyn ja Symposiumin motolle Move to Connect. Rotterdamissa aloitettu työ jatkui Berliinissä moton sisältöä noudattaen: pysyä yhteydessä toisiimme yhteistyön, ideoiden ja yhteisten projektien kautta. Tavoitteena on luoda vahvojen naisten nettiverkosto ei vain IW:n sisälle vaan myös organisaation ulkopuolelle.

Osanottajia oli lähes 600, mukana myös seuralaisia. Tapahtumat oli jaettu eri paikkoihin, jolloin 30 minuutin kävelymatka vieraassa ympäristössä karttaan tukeutuen houkutteli helposti taksin käyttöön.

Tuloillan Get-together-party oli järjestetty KaDeWe-tavarataloon, sen ylimpään kerrokseen. Tavaratalo perustettiin 1907 ja sen sanotaan olevan edelleen maailman suurimpia, Lontoon Harrodsiin verrattava luksusluokan tavaroihin keskittyvä ostospaikka.  Buffet oli runsas ja viinit laadukkaat ja jälleennäkemisen ilo oli tarttuvaa niilläkin, joilla tuttuja oli muita vähemmän.

     Symposium

Symposium pidettiin Maailman kulttuurien talossa (Haus der Kulturen der Welt). Symposiumin alussa kankaalla pyöri filmejä Euroopan maissa tapahtuvista sosiaalisista projekteista.

Puheenvuorot

 1. Zenaida Farcon, IIW presidentti

Zenaida Farcon kertoi aluksi lämpimästi ja hauskasti sujahtamisestaan sisään Saksan Inner Wheel -ystävien joukkoon tuloillan päivällisillä, jonne hänet ja hänen miehensä oli kutsuttu. Pieniltä yllätyksiltä ja kommelluksiltakaan ei vältytty, joita hän iloisesti kommentoi. Hänen miehellään oli tuolloin syntymäpäivä.

Mottoonsa ”Work Wonders” viitaten hän muistutti puheenvuorossaan naisten sisäisestä vahvuudesta, jota ovat ruokkineet naisten monet roolit äiteinä, vaimoina ja uranaisina kodin ja työn välissä. Naisten yhteinen voima on valtava, kun osaamme sitä oikein käyttää.  Hän kertasi ja muistutti vielä kuluvan kauden tavoitteista:

 • vähäosaisten auttaminen
 • toiminnan jatkuvuudesta huolehtiminen
 • tekniikan taitojen opetteleminen
 • yhteyksien solmiminen ja ylläpitäminen kansallisesti ja kansainvälisesti.
 1. Katharina Wolf, Chairwoman Europa-Union Saxony
  Nettiyhteydet – Euroopan vahvuus.

 Luennoitsija kertasi aluksi Euroopan yhdistymisen historiaa. Toisen maailmansodan jälkeen käynnistettiin Euroopassa yhteistyö- ja yhdentymisprosessi, jonka tavoitteena oli estää toisen maailmansodan kaltaisen sodan syttyminen. Ensimmäinen yhteistyöelin puolustusliitto (Nato) perustettiin 1949 ja pian sen jälkeen Euroopan Neuvosto, jonka tarkoituksena oli edistää demokratiaa, suojella ihmisoikeuksia ja puolustaa oikeusvaltioperiaatetta. Yhteistyö syventyi vuosien mittaan teollisuuden ja kaupan alalle.

Populismin ja nationalismin lisääntyminen Euroopassa on hänen mukaansa suuri uhka niille periaatteille, joiden ympärille Euroopan yhteistyö perustuu.

Nämä uhkat me tunnistamme ja niitä vastaan on taisteltava kaikin keinoin joka tasolla.

 1. Jessica Libbertz, Moderator, Author, Consultant
  Häpeästä kiitollisuuteen

Esittelypuheenvuorossa Jessica Libbertzistä todettiin, että hän on ensimmäinen nainen, joka on valittu juontamaan UEFAn jalkapallon mestarien liigaa.

Jessica Libbertz on julkaissut kirjan “No shame – how to leave the vicious circle of destructive shame”.

Puheenvuoronsa aiheen Jessica Libbertz oli ottanut omasta kirjastaan. Hän kertoi olleensa työelämässä hyvin menestyvä, televisiosta tuttu julkisuuden henkilö, jolla oli ihana mies, kauniit lapset ja kaikki päällisin puolin hyvin. Kuitenkin hän voi sisäisesti huonosti. Lopulta hän matkusti Intiaan Ashramiin, jossa intialainen lääkäri totesi eräänä iltana, että hänen huono olonsa johtui häpeästä. Epäilevänä hän antautui kuitenkin hoidettavaksi. Terapian ja lääkinnän avulla hän alkoi pikkuhiljaa tervehtyä ja vapautua häpeästä, mikä oli aiheuttanut hänelle kokonaisvaltaisen pahanolon.

Luennoitsija otti esille kaksi käsitettä syyllisyys ja häpeä, jotka molemmat kuluttavat ihmistä sisältä, mutta joilla on tietty ero. Syyllisyyteen on syy, teko, mutta häpeä on epämääräinen tunne, jota on vaikea käsitellä ja johon on vaikea löytää syytä. Intiassa hän pääsi eroon pahasta olosta ja sen aiheuttajasta häpeästä. Yksi avainsana nykyiselle olotilalle on kiitollisuus.  Hän käyttää nykyään kiviä työkalunaan muistuttamaan itseään kiitollisuudesta. Päivän mittaan taskuun kertyneet kivet osoittavat, kuinka moni asia on ollut kiitoksen arvoinen.

 1. Joy Silva Founder of Silber Salon
  Connecting Generations

Joy Silva totesi aluksi, kuinka moni ikääntynyt jää yksin ilman minkäänlaisia kontakteja kodin ulkopuolelle. Tietokonetaidot voivat yhdistää nämä kotiin sidotut ihmiset ulkomaailmaan. Tästä on kyse, kun hän kerännyt ympärilleen osaavia nuoria opettamaan kädestä pitäen ikääntyneille nettimaailman saloja. Projektiin kuuluu myös yhdessä työstetty yksinkertainen käsikirja opettamisen oheen.

 1. Terhas Anderzion, Head of Labour Planning and Integration
  Antaa hyvän kiertää.

Terhas Anderzion kertoi tulleensa lapsena yksin ilman vanhempiaan tai sukulaisiaan Saksaan ja sai mahdollisuuden turvalliseen elämään uudessa kotimaassaan. Hän pääsi kouluun, opiskelemaan ja sai vietyä opiskelut loppuun. Tästä kiitollisena hän auttaa vuorostaan maahanmuuttajalapsia ja -naisia pääsemään kiinni elämään; koulutukseen, työelämään ja siihen, mihin kullakin on tarvetta ja edellytyksiä.

 1. Christine Steinbrenner
  IIW Network – Kansainvälinen yhteysverkosto

Symposiumin lopuksi Christine Steinbrenner esitti idean, joka tekisi yhteyksien pitämisen IIW:n sisällä nykyistä helpommaksi myös konkreettisille tapaamisille. Yhteisessä nettipankissa (Contact Pool ) löytyisi IW:n jäsenten yhteystietoja. Ottamalla yhteyttä nettipankissa oleviin ihmisiin voisi näiden kautta järjestää mahdollisesti vaikka tapaamisia kyseisessä maassa toimivien klubien kanssa.

Yhteinen eurooppalainen projekti

Symposiumissa jaettiin äänestysliput, joilla piti äänestää yhteistä eurooppalaista projektia. Vaihtoehtoina olivat 1.Women and Technical Skills, (Naiset ja tekniset taidot) 2. Violence Towards Women (Väkivalta naisia kohtaan) 3. Equality for women, Educational projects (Tasa-arvoa naisille. Koulutusohjelmia).

 Numero 1. Women and Technical Skills voitti äänestyksen.  Naisten teknistä osaamista pitää tärkeänä myös IIW presidentti.

Myöhemmin tulee tietoa siitä, miten projektia viedään eteenpäin.

Yhteenveto

Pääosin symposiumin kaikki puheenvuorot olivat sisällöltään tukemassa edellisen Move to Connect tai nykyistä Stay Connected aiheita. Järjestäjä oli myös muodostanut moton Stay Connected jakamalla esitykset sisällöltään seuraavasti

S= Social projects from European IW countries (Filmi).

T= Trust: Jessica Libbertz. Puheenvuoro Itseluottamuksesta teoksen No shame- pohjalta.

A=Ambition: Joy Silva. Puheenvuoro yhteyden luomisesta sosiaalisessa verkossa eri ikäpolvien välille.

Y=Youth (Future): Terhas Andezion. Puheenvuoro velvollisuudesta ottaa vastuuta tulevien sukupolvien naisista.

Connected => Christine Steinbrenner. Puheenvuoro ideasta luoda IIW nettiverkosto

Stay Connected

Gaala

Viimeisen illan gaalaan pukeutuminen oli hyvin moninaista; oli pitkiä pukuja, ”pikkumustia”, housuasuja ja lyhyitä juhlapukuja. Myös kansallispukuja näkyi käytettävän. Pääesiintyjä oli IIW presidentin lyhyen tervehdyksen ohella seuraavan Eurooppa Rallyn vuoden 2025 järjestäjämaan edustaja, National Representative Raija Partanen. Esittelin ylpeänä kuvia Suomesta ja Helsingin tarjoamista mahdollisuuksista erilaisiin kulttuuritapahtumiin samoin kuin mahdollisuudesta nauttia luonnon läheisyydestä ja merestä.  Puheenvuoroni aikana sain valtavasti tukea esitykselleni pitkin aplodein. Jälkeenpäin ihmiset tulivat juttelemaan, ottamaan kuvia kanssani ja kertomaan, että ovat jo käyneet Suomessa tai että eivät vielä, mutta haluavat tulla kauniiseen maahamme, kun Rallyn aika koittaa.

Liikuttavin hetki oli, kun kaksi kreikkalaista osanottajaa tuli luokseni kertomaan, että nähdessään minut he saivat Deja-vu elämyksen ja hetkessä muistivat Women for Eurooppa tilaisuuden Suomessa vuonna 2014 ja minut pitämässä puhetta gaalaillallisilla. Olin tuolloin piirin 142 presidentti ja kunniavieraina olivat IIW presidentti Gabriellea Adami ja entinen pääministeri, silloinen Perheyritysten toimitusjohtaja Matti Vanhanen.

Illan päätteeksi oli tunti tanssia – ja naisethan tanssivat Abban sävelten tahdissa hulvattomasti aina klo 24:ään. Jos joku sanoo, että olemme vanhoja ja tiukkapipoisia naisia, tulkoon katsomaan hauskanpitoamme.

Muu ohjelma

Niille, jotka olivat tulleet virallista ohjelmaa edeltävänä iltana, oli mahdollisuus osallistua espanjalaiselle aterialle. Muita tapahtumia olivat jokiristeily ja opastettu bussikierros Berliinissä, mikä päättyi TV- tornissa tarjoiltuun jäähyväislounaaseen.

Huomioita

Osallistuminen kansainväliseen tapahtumaan ja nimenomaan oman järjestön, Inner Wheelin tapahtumaan, oli valtavan antoisa, voimaannuttava ja yhteenkuuluvuutta vahvistava tunne. Tuki, mitä naiset antoivat ja antavat toisilleen, on suurenmoista.

Monet osanottajat, joiden kanssa keskustelin, toivat esiin Suomen ja yleensäkin pohjoismaiden osallistumisen tärkeyden IW:n kansainväliseen toimintaan Etelä- ja Keski-Euroopan vahvan näkyvyyden rinnalla. Sama kehityskulku on nähty muissakin eurooppalaisissa organisaatioissa. Sen takia meidän, Suomen Inner Wheelin, on tärkeä pysyä mukana tässä kehityksessä.

Suomesta oli vain kaksi henkilöä, lisäkseni Helena Pieskä Raahesta. Eniten osanottajia oli tietysti Saksasta ja muista Keski-Euroopan maista.  Pohjoismaista eniten tuli Tanskasta 90, Ruotsista 5, Norjasta 4. Islannin edustaja kertoi Islannin panostavan Manchesteriin, eikä heiltä tällä kertaa ollut osanottajia.

Raija Partanen
Kansallinen Neuvosto, presidentti