Hyvät klubien ja piirien IT- ja viestintävastaavat
WordPress sisällönhallinta- ja julkaisujärjestelmä päivitettiin versioon 5.0 joulukuun 2018 alussa. Yritän tässä kirjoituksessa kertoa joistakin muutoksista, joita versiopäivityksen myötä tuli WordPressin käyttöön. Jari Laakkion Step-by-Step -ohjeista löytyy lisää tietoa uudesta versiosta. Lisäksi kannattaa tutustua Jarin vinkkaamasta linkistä https://bit.ly/2EWnFgP löytyviin artikkeleihin.
Päivityksen näkyvin ja tärkein sisältö on WordPressin tekstieditorin uudistuminen. Oletuseditorina on uudenlainen sisältöeditori nimeltä ”Gutenberg”. Erona vanhaan editoriin Gutenberg toi käyttöön blokkeihin eli lohkoihin (blocks) perustuvan käyttäjäliittymän. Lohkojen avulla artikkelin/blogin voi palastella ja työstää palan kerrallaan.
Inner Wheel -sivujen WordPress päivitettiin kuitenkin niin, että myös vanha TinyMCA Advanced -editori on edelleen käytettävissä. Jari Laakkion Step-by-step #17 ja #18 -ohjeet opastavat artikkelin/blogin kirjoittamiseen ja julkaisemiseen WP 5-versiossa. Huomaa, että editori ilmestyy näkyviin vasta, kun kursori aktivoituu.
IW-sivujen WordPressin kieliasuksi vaihdettiin päivityksen yhteydessä suomen kieli, mm. blogeista tuli nyt artikkeleita. Osa lisäohjelmista on kuitenkin englanniksi, joten julkaisujärjestelmämme on valitettavasti sekakielinen.
WordPressin kanssa työskentely ei ole pelkkää kirjoittamista. Gutenbergin keskeinen piirre on blockit, jotka on alan kotimaisten asiantuntijoiden keskuudessa nimetty lohkoiksi. Lohkoja on tarjolla keskeisimmille sisältötyypeille suoraan paketista. Kun avaa uuden artikkelin ilmestyy näytölle popup-ikkuna, joka toivottaa tervetulleeksi ”lohkojen loistavaan maailmaan” ja lupaa kaikenlaiselle sisällölle työkalulohkoja, joista käytetyimmät ovat heti tarjolla popup-ikkunassa.
Lohkoja ovat esimerkiksi:
- Classic Paragraph – tekstilohko, jossa editorina tuttu TinyMCA Advanced
- NextGEN Gallery – kuvagallerian lisäämisen työkalu (asetuksia ei ole säädetty)
- Kappale – tekstilohko, jossa editorina Gutenberg-editori
- Kuva – lisää valokuva (lohko kuvan lisäämiseksi tekstin väliin). Jos haluat tekstiä kuvan viereen, niin käytä vanhaa editoria ja sen tarjoamia työkaluja (Step-by-Step #17).
- Otsikko – Gutenbergin tarjoamat otsikkovaihtoehdot
- Galleria – kuvagalleria, joka näyttää valitsemasi kuvat ruudukossa (kokeilu: 3 kuvaa rinnakkain ja kuvan päälle mahdollisuus kirjoittaa)
- Lista – luettelo
- Lainaus – lainaus
Muita työkalulohkoja löytyy valikoista ”yleiset lohkot”, ”muotoilu”, ”asetelun elementit” ym. Osiot saa auki klikkaamalla otsikkoriviä.
Työskentely perustuu lohkoihin, joita voi lisätä tarpeen mukaan. Lohkon tyyppiä voi vaihtaa klikkaamalla ”työkalurivin” kappale-merkkiä. Työkentelytilan voi suurentaa kattamaan koko ruudun korkeuden klikkaamalla oikean yläkulman rataskuvaketta, jolloin oikean reunan valikko menee piiloon. Näin saa lähes koko ruudun editorin käyttöön. Valikon saa näkyviin klikkaamalla ratasta uudelleen.
Oikean puolen valikoita on muutettu. Sivun ja luonnoksen tallentaminen sekä esikatselu löytyvät nyt ruudun yläreunasta. Valikoita on tiivistetty ja osiot saa auki otsikkoriviä klikkaamalla. Asetuksiin on tuotu uutena mahdollisuus valita, onko sivulla kommentointimahdollisuutta. Inner Wheel -sivuilla sekä sivujen että artikkelien kommentointi on kuitenkin edelleen estetty.
Sivun otsikko laitetaan sille varattuun ruutuun sivun yläosaan. Editoria voi käyttää tuttuun tapaan alkamalla kirjoittaa kohtaan ”aloita kirjoittaminen tai kirjoita/valitaksesi lohkon”. Lisää sivulle uusia lohkoja (block) klikkamaalla + -merkkiä editorin vasemmassa ylälaidassa. Merkki tulee näkyviin myös lisäämiesi lohkojen alapuolelle. Valitse listalta haluamasi lohko, jolloin se lisätään sivulle.
Lohkon perusmuokkausvaihtoehdot (tekstin koko, väri) avautuvat näytön oikeaan reunaan (jos piilotit asetukset yläpalkista, saat ne näkyviin lohkon ”työkalupakin” oikean reunan pisterivistä (rataskuvake aukeavassa valikossa), kun lohko on aktiivisena.
Lohkon ”työkalupakin” pisterivistä avautuvasta valikosta löytyvät lohkon poistamiseen, tallentamiseen ja kopioimiseen liittyvät toiminnot. Lohkojen järjestystä voi muuttaa lohkon vasemmassa reunassa näkyvien nuolien avulla.
Enpä voi juuri muuta sanoa kuin ”tervetuloa lohkojen loistavaan maailmaan”. Ilmeisesti vain kokeilemalla tästä uudistuksesta selviää. Olen kokeillut ja tuloksena on luonnos piirin 141 sivulla otsikolla ”WP 5 -kokeilu; kärsivällisyyttä”.
Kärsivällisyyttä ja kokeilumieltä – ja kaikesta huolimatta hyvää ja antoisaa vuotta 2019 kaikille IW-sisarille, niin verkkosivujen kirjoittajille kuin niitä lukeville
Pirkko Haario
KN viestintävastaava