Ukrainan ystävyysilta Järvenpään IW-klubissa

Järjetön ja brutaali sota Ukrainassa on herättänyt syvää järkytystä ympäri maailman, myös halun auttaa ja osallistua eri tavoin.

Pimeänä ja sadetta tihkuvana lokakuun iltana Lars Sonckin suunnittelemaan Sahan kouluun, klubin perinteiseen kokoustilaan Järvenpäässä, kokoontui 23 henkilöä.

Kyseessä oli Järvenpään IW-klubin 25.10. järjestämä ystävyysilta, johon oli kutsuttu paikkakunnalla asuvia ukrainalaisia pakolaisia iltapalan, ystävyyden ja yhdessäolon merkeissä. Ukrainalaisia oli paikalla 12 – naisia, miehiä ja lapsia, myös raunioksi pommitetusta Mariupolista.

Paikalla olleet yhdeksän IW-sisarta olivat järjestäneet runsaan ja herkullisen iltapalapöydän paikalle saapuneille vieraille sekä leluja ja pelejä lapsille lahjoitettaviksi.

Ukrainalaiset eivät osanneet mitään klubilaisten osaamia kieliä, mutta tulkki huolehti puheenvuorojen ja keskustelujen kääntämisestä.

Klassista kitaramusiikkia tapaamisessa esitti järvenpääläinen taiteilija Jyrki Myllärinen päättäen esityksensä Ukrainan kansallislauluun.

Järvenpään klubin jäsen, Kansallisen Neuvoston presidentti Raija Partanen toivotti vieraat tervetulleiksi ja kertoi IW:stä, mm. ukrainalaisista klubeista.

Klubin presidentti Tarja-Liisa Luukkanen kertoi lyhyesti Neuvostoliiton hyökkäyksestä Suomeen vuonna 1939 ja Inner Wheel-organisaation sekä Järvenpään klubin tuesta Ukrainalle.

Sirpa Virtanen piti ukrainalaisille vieraille hienon ja henkilökohtaisen puheenvuoron suomalaisen pakolaisen, viipurilaisen evakkoperheen jäsenen ja sotalapsen, näkökulmasta. Ukrainalaiset taputtivat Sirpalle.

Ilta päättyi yhteiskeskusteluun. Lopuksi sisaret pakkasivat syömättä jääneet tarjoilut eväisi vieraille. Sydäntä särkevää oli, että illan päätteeksi pakolaiset halusivat näyttää kännyköistään ennen-jälkeen kuvia tuhotuista kotitaloistaan.

Järvenpään klubin ystävyysillan tarkoituksena oli ilahduttaa paikkakunnalla asuvia ukrainalaisia pakolaisia. He kertoivat olevansa iloisia siitä miten heidät ylipäätään on otettu vastaan Suomessa ja Järvenpäässä.

Tarja-Liisa Luukkanen
Presidentti
Inner Wheel Järvenpään -klubi ry