BD Marja Kyrölän raportti

Lämmin tervehdys kaikille Suomen IW-sisarille ja toivottavasti Covid-19 vapaata vuotta 2021

Toinen BD-vuoteni alkoi samalla tavalla kuin ensimmäinen päättyi. Kaikki kokoontumiset EC:n ja BD:n kanssa ovat olleet zoom-tapaamisina. Joulukuun loppuun mennessä näitä läppärin äärellä istumispäiviä oli tullut 9. Tämä vuosikin 2021 on jo aloitettu zoomilla. Positiivista on ollut, että kokoukset voi istua verkkarit jalassa ja vain siisti yläosa, vaikka usein näkyy vain kasvot ruudussa.
Teen yhteenvedon syksyn tapaamisista, erityisesti kolmesta minusta tärkeimmästä asiasta.

1. IIW:n editor Kerstin Jonson lopetti editorin tehtävät kesken kauden joulukuun lopussa. Miksi Kerstin lopetti? Syy löytyy muutaman vuoden takaa. Melbournen Conventiossa 2018 ehdotus editorin osallistumisesta EC:n ja BD:n kokouksiin oli hylätty, näin ollen näihin kokouksiin ei kutsua tule. Bina Vyasin ollessa IIW:N presidenttinä Kerstin ei ollut saanut yhtään pöytäkirjaa ja vain kerran hän pääsi 15 minuutiksi zoomiin. Et voi tehdä juttuja, jos ei saa tietoa. Tosin me BD:t olemme myös jääneet ilman pöytäkirjoja, ovat kaikki jähmettyneet Binan koneelle. Tästä on annettu tiukkaa, todella tiukkaa, palautetta.

2. Jokainen BD on kirjannut asioita muistiin, koska ei ole voitu luottaa yhteenvedon saamiseen. Nämä muistiinpanot olemme lähettäneet toinen toisillemme ja täydennetty tarvittaessa. Bina on myös harrastanut puheluja meille, minäkin olen päässyt kuuntelemaan ainakin neljä kertaa. Olen kysynyt, miksi hän soittaa, koska näistä täytyy yhdessä sopia? Hän on halunnut perustella joillekin, miksi hänen ehdotuksensa on paras. Enää ei ole tullut puheluita, koska kannatin Jaipurin Conventionin joko siirtämistä tai virtuaaliin. Joulun alla tuli lopulta ensimmäinen, lokakuun kokouspöytäkirja.

3. Tapaus Convention 2021 Jaipur. Tämä tarina olisi surkuhupaisa ellei olisi totisinta totta. Virtuaali Convention päätettiin syyskuun alussa, paikallinen komitea LCC vastusti todella rankasti. Millään he eivät olisi hyväksyneet virtuaalivaihtoehtoa, vaikka korona mellasti Intiassa täysillä.
Kansainvälinen tapahtumajärjestäjä MCI lupasi hoitaa Conventionin myös virtuaalisena. Ensimmäinen versio oli varsin hurja, kesto 5-6 päivää, noin 6 tuntia kerrallaan, paljon tunnettuja intialaisia esiintyjiä, hinta oli järkyttävän suuri. MCI:n arvio oli noin 50 000 osallistujaa.
Onneksi istuttiin, mitään näistä ei hyväksytty. Seuraavana päivänä jatkoimme Binan johdolla. Keskustelu oli asiallinen. Lopuksi todettiin, että Convention voi olla viikonloppuna ja korkeintaan 2-2,5 päivää. Kustannukset pitää saada alas, päätettiin tehdä lista, mitä halutaan. Päätimme myös pitää oma BD-zoomin ilman EC. Olimme todella huolissamme kustannuksista. Sovimme myös, että hinnan pitää olla todella kohtuullinen ja arvio osallistujista 5000.
Tässä sotkussa on koko ajan toiminut myös paikallinen LCC, jolla tuntuu olevan ihan omat suunnitelmat conventionin ohjelmasta. Yhteenveto BD:n omasta zoomista lähetettiin Binalle ja haluttiin vastauksia. Vastausta ei ole tullut eikä tule.
Nämä Conventionit ovat olleet pääsääntöisesti tappiollisia. Laitan kolmesta viimeisestä yhteenvedon ilman tappion suuruutta, tappion maksaa IIW.
Istanbul 2012, 2050 osallistujaa, tappion suuruus ei enää selvinnyt
Kööpenhamina 2015, 2500, tappio pieni
Melbourne 2018, 1400, tappio suuri

4. Uuden EC:n ja BD:n äänestykset. Joulukuussa alkoi facebookissa olla onnitteluja vuoden 2021-2022 BD:n ja joistakin EC:n jäsenistä. Minullekin tuli ihmettelyjä, mitä tämä tarkoittaa? Uudet ehdokkaat eivät tule millään tavalla esille näissä Zoomeissa, hakemukset menevät IIW:n toimistolle. Kun aikamme kyseltiin, niin selvisi, että hakemuksista oli lähinnä puuttunut allekirjoituksia ja piirien papereita. Tämän vuoden puolella selvisi, että editoriakaan ei tarvitse äänestää, toisella eli intialaiselle oli rikostaustaa.

Yhteenvetona:
IIW:n sääntöjä on hankala muuttaa, koska kaikki pitää hyväksyttää Conventionissa. Editorin tilanne on minusta kaikkein hankalin, koska info jäsenille pitää saada niin nopeasti kuin mahdollista. Jos et saa mitään tietoa, et voi myöskään mitään laittaa IIW:n sivuille, facebookkiin, twitteriin, instagramiin.
Tämä toinen BD-vuosi on ollut todella opettavainen, varsinkin IIW:n budjetti on tullut tutuksi.
Luottamus intialaisiin on mennyt, he eivät välitä, mitä muualla tehdään tai ajatellaan. Kulttuuriero länsimaisen ja aasialaisen välillä on huikea. Hymyilevä naama lupaa, mutta siihen jää.
Tämä tammikuun alun zoomissa selvisi, että ilmoittautuneita Conventioniin on 299. Uusi turvallinen kutsu on tulossa, jossa osallistumisen voi maksaa suoraan IIW:n tilille. Vuosi sitten aikaisin ilmoittauneilta oli viety luottokorttitiedot, nyt vaadittiin turvallista tapaa maksaa osallistuminen.

Tämä on todella tiivistys syksyn 2020 zoom-kokouksista.

Marja Kyrölä
IIW Board Director 2019-2021